Sthig Jonasson
Ugglas revy, China

Nummerrevy med hits, humor, dans och lite naket

Scen: China, Stockholm
Föreställning: Ugglas revy
Regi: Johan Wahlström och Roine Söderlundh
Koreografi: Roine Söderlundh och Per Magnus Andersson
Scenografi: Peter och Marianne Dillberg
Kostym: Kristin Karlsson
Kapellmästare: Martin Hedström
Medverkande: Magnus Uggla, Annika Andersson, Per Andersson, Sarah Dawn Finer, Mariya Taranko
Ensemble: Lisa Stadell, Melina Sätterström, Ulrika Liljeroth, Karolina Bohman
Spelas t.o.m. 11 december. Speltid ca 2 tim. 40 min.

Grunden för ”Ugglas revy” på Chinateatern i Stockholm är tv-programmet ”Var fan är min revy” där Magnus Uggla åkte runt i landet och letade scentalanger – utan någon minnesvärd framgång. Förra året satte han så upp en sommarrevy i Karlshamn som senare flyttade vidare till Malmö och Göteborg och nu har den äntligen nått Stockholm.
”Ugglas revy" är en kärleksförklaring till den svenska nummerrevyn, inklusive usla vitsar och med en vacker, långbent och rolig balett. Med sig har Uggla komikerna Annika Andersson och Per Andersson, den otroligt viga och töjbara ukrainskan Mariya Taranko och den magnifika Sarah Dawn Finer som prima donna. Hon sjunger som vanligt fantastiskt, inte minst i den fyndiga översättningen av Liza Minellis ”Say Liza”, som blivit en snabbspolad ”Sarah med ett h”. Annika Andersson och Per Andersson drar massor av dåliga vitsar – nya och gamla och så dåliga att de blir oemotståndligt komiska. Annika Andersson levererar sina bisarra repliker med totalt nollställt ansikte som när hon gör en EU-byråkrat med uppgift att skriva sloganer till mer eller mindre glömda orter runt om i Sverige. Det är föreställningens komiska höjdpunkt, när det gäller satir är toppnumret Per Anderssons lysande elaka parodier på Mikael Wiehe och Tommy Körberg.
Revydirektören Magnus Uggla själv är hela tiden i revyns centrum ömsom i jeans ömsom i illasittande frack och levererar vitsar, sånger och rykande färska kupletter. Givetvis missar han inte en sådan godbit som Lars Ohlys bröstpump. Men den kommer nog att vara med i en hel del nummer i höstens lokalrevyer.
Må vara att Magnus Uggla inte är lika elegant som Karl Gerhard och inte riktigt lika vasstungad, men hans revy har ett rasande tempo. I ”Ugglas revy” finns just inte någon tid för eftertanke – lika bra det. Det här är underhållning för hela entrépengen.
Allt är väl inte av samma höga klass. Riktigt långtråkig är en alltför grov sketch där Sven och Sven provar vin och vin och ännu mer vin.
Revyn är uppdelad i två akter. Men lita inte på programmet – numren kommer litet huller om buller. Första aktens mest häpnadsväckande nummer stod Mariya Taranko för. Det är så man tror på programmets trosvissa uttalande att hon är ”världens vigaste kvinna”. I andra akten dominerar minimusikalen "Mamma Uggla" som både är en häftig satir på Björn och Bennys "Mamma mia" och, mest av allt, en lång rad av Ugglahits insatta i en icke urskiljbar handling.
Ugglas melodier lever ju i hög grad på sina texter, men de är också klapp- och trallvänliga. Och publiken klappar villigt med och brister till slut ut i allsång i ”Kung för en dag”.
Det här är underhållning rakt av. Det är verkligen hits, humor, dans och lite naket. Lysande.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-09-20