Sthig Jonasson
Rut och Ragnar, Stockholms stadsteater

Att skiljas rätt och med stil

Scen: Stockholms stadsteater. Lilla scenen
Pjäs: Rut och Ragnar eller konsten att skiljas
Författare: Kristina Lugn
Regi: Jan-Olof Strandberg
Scenografi: Lars Östbergh
Kostym: Magdalena Öberg
I rollerna: Meta Velander och Ingvar Kjellson
Spelas t.o.m. 30 januari 2011. Speltid ca en timme.

Hushållsläraren Rut och studierektorn Ragnar har varit gifta i 33 år. Livet, samlivet blev inte blev som de önskade och hoppades. Äktenskapet är slut - stendött sedan länge. De har haft sina egna arbetsliv, men inget socialt liv tillsammans. I Kristina Lugns korta pjäs ”Rut och Ragnar” från 1997, som spelas nu på Stockholms stadsteaters lilla scen, är de överens om att avsluta just den delen av livet. En skilsmässa är viktig och fordrar en ritualiserad ceremoni med knäfall och Ragnar frågar: ”Ska vi skiljas?” och Rut svarar ja. Äntligen kan Rut bli helt och hållet sig själv, vad Ragnar blir är mer osäkert. Att skiljas är inte så lätt, det är ganska enkelt att dela på lösöret, men hur delar man på minnen och drömmar.
Hos Kristina Lugn är inte äktenskapet en särskilt lycklig institution, det är mest begränsningar och kompromisser som är nödvändiga när två människor lever tillsammans. Jaha?! En komplikation som Lugn inte markerar särskilt mycket är att Ragnar redan lever tillsammans – eller som särbo – med en annan kvinna. Rollerna görs av det äkta paret Meta Velander och Ingvar Kjellson. De är båda i 80-åsåldern och har varit gifta med varandra hela sina vuxna liv. Lika länge som de spelat teater. De har en unik trygghet i sitt spel som är laddad med tillit varandra. På sätt och vis desarmerar skådespelarna Lugns text.
Det är inte någon stor pjäs, men den är sevärd därför att Velander och Kjellson är en del av vår teater- och kulturhistoria.  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:


   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-09-21