Sthig Jonasson
Romeo och Julia, Göta Lejon

Alla tiders största kärleksdrama som musikal

Scen: Göta Lejon, Stockholm
Musikal: Romeo och Julia
Manus: Ulfur Eldjarn efter William Shakespeares tragedi
Översättning, bearbetning och sångtexter: Calle Norlén
Regi: Morgan Alling
Koreografi: Fredrik ”Benke” Rydman och Jennie Widegren
Scenografi och kostym: Lehna Edwall
Kapellmästare: Kristofer Nergårdh
Medverkande: Måns Zelmerlöw, Lisette Pagler, Loa Falkman, Marianne Mörck, Anton Lundqvist, Inga-Lill Andersson, Anders Beckman, Johan Wennerstrand, Alexander Larsson, Fredrik Rydman m.fl.

Spelas t.o.m. 16 april 2011. Speltid ca 2 tim 20 min.

I William Shakespeares tragedi ”Romeo och Julia” tas kärleken på allvar – dödligt allvar.
Spelet är förlagt till 1300-talets Verona där de två släkterna, Capulet och Montague, konkurrerar om makten. När Romeo Montague smyger in på en maskerad som Capulet anordnar och möter Julia Capulet blir de handlöst förälskade. Men de har inte en chans. Familjernas fiendskap gör att deras kärlek mals ner till en tragedi.
Det är förutsättningen för musikalen ”Romeo och Julia” som nu spelas på Göta Lejon i Stockholm. Det är en spännande uppsättning som väcker en del frågor. Hur långt kan man tänja ut Shakespeares drama? Kan en musikal skildra samma starka känslor och attityder som talteatern eller operan?
Jodå, bra nära när det, som här, är en så väl genomarbetad och vältänkt uppsättning.
Huvudrollerna spelas av Måns Zelmerlöw och Lisette Pagler, som fick rollen genom den rätt misslyckade TV-serien ”Jakten på Julia”. Pagler är en säker och skicklig musikalartist som ligger långt framme i karriären. Hos hennes Julia finns en barnslig förvåning i förvandlingen från omedvetet barn till ung kvinna som upplever sin första kärlek. Julias första duett med Romeo vid familjens maskerad andas skir kärlek och erotisk lek. De försöker leva i en värld av våldsbenägna galningar. Måns Zelmerlöws Romeo, som naivt tror att kärleken kan försona familjerna, är ganska återhållen och spelas litet vekt.
Anton Lundqvist och Alexander Larsson är mycket bra som Romeos kompisar Mercutio och Benvolio. Lustigt är att Larsson i en scen går ur sin roll och ägnar sig åt att ohejdat flörta med (delar av) publiken. Egentligen är det Mercutio och Benvolio som oavsiktligt driver fram det ödesdigra slutet. Lundqvists Mercutio har en självmedveten arrogans som skulle kunna reta upp också den lugnaste. Och lugn är inte precis det som kännetecknar Capulets torped Tybalt (Fredrik Rydman, också han mycket bra). Det är i deras ömsesidiga hat som familjefejden spårar ur.
Show- och dansmannen Loa Falkman är utmärkt som den översmarte prästen, Fader Laurence, vars försök att förena de älskande går åt helvete. Marianne Mörck spelar amman och gör rollen med lysande skickligt komedispel med ideliga publikblinkningar. Bra är också Johan Wennerstrand som den självmedvetne greven Paris, som är familjens förstaval till make åt Julia, och Anders Beckman som dominant familjefar i släkten Capulet.
Lehna Edwalls eleganta scenografi och den spänstiga och akrobatiska koreografin av Jennie Widegren och Fredrik Rydman tillsammans med den dansanta och sångligt skickliga ensemblen gör "Romeo och Julia" till en sevärd, modern och levande musikal.
Det här är en s.k. jukebox-musikal dvs. all musik har lånats från andra artister, bl.a. Beach Boys, Kiss, Celine Dion och Eminem. Calle Norlén har skrivit nya texter som skall dra handlingen framåt. Det fungerar si så där, ibland hänger inte teater och musik riktigt ihop. Hos Shakespeare är förhållandet mellan individen och det omgivande sociala nätet organiskt och avgörande för händelsernas utveckling, här ställer regissören Morgan Alling individen i fokus. Utvecklingen drivs mer av de individuella handlingarna och av sin inre obeveklighet än av yttre hot från de stridande familjerna.
Shakespeare låter familjerna försonas efter de älskandes död, men på Göta Lejon är det bara slut. Ingen försoning, ingen ånger, ingen självförebråelse – det är som om inget har förändrats.
Det här är ett sätt att spela ”Romeo och Julia” som ger en ny dimension och nya infallsvinklar på Shakespeares vackra och tragiska kärlekshistoria. ärlekshistoria.

  Sthig Jonasson
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-01-13