Sthig Jonasson
Plaza Svit, Riksteatern

Komedi i en svit på lyxhotell

Scen: Riksteaterns uppsättning spelad på Regina, Uppsala
Komedi: Plaza Svit
Författare: Neil Simon
Översättning: Caj Lundgren
Regi: Jan de Laval
Scenografi: Jerry Andersson och Ingrid de Laval
Medverkande: Lill Lindfors, Tomas Bolme, Magnus Byström, Sara Nygren

 

Plaza Hotel vid Central Park är ett av New Yorks lyxigaste hotell.
Riksteaterns turnerande uppsättning av Neil Simons komedi ”Plaza Svit” med Lill Lindfors och Tomas Bolme som nu kommer är inte någon sensationell eller omvälvande teaterupplevelse, men man mår bra när man lämnar salongen. Neil Simons text är välskriven och med en elegant dialog men inte utan svärta.
Pjäsen är egentligen tre enaktare som alla utspelar sig i svit 719 på Plaza. Pjäsen utspelas någon gång i slutet av 1990-talet, men tidsbilden är 1960-tal där kvinnan är hemmafru och de gifta paren inte känner varandra särskilt väl – inte ens efter 32 års äktenskap. Som i första pjäsen där Karen skall överraska sin man på bröllopsdagen med champagne och sexiga underkläder. Men Sam är mer intresserad av en storaffär som han har på gång och en mer privat affär med sin snygga sekreterare. I andra pjäsen har en filmproducent från Hollywood (Bolme) tagit kontakt med sin ungdoms kärlek (Lindfors) som under resans gång inte visar sig vara alltför ovillig att förföras. På en timme eller så – innan parkeringstiden går ut.
Efter paus handlar det om ett bröllop inom en halvtimme. Dottern (Sara Nygren) har fått ångest och låst in sig på toaletten. Pappa ser hundradollarsedlarna bara fladdra iväg och blir alltmer desperat. Lustigt är att en ”fasadklättring” som pappa Bolme ger sig ut på får publiken att hörbart dra efter andan.
Med Lill Lindfors och Tomas Bolme på scen lever ”Plaza Svit” på ett perfekt och snabbt samspel och givetvis också ganska mycket på kändisfaktorn. De är ju två superkändisar och ingen blir besviken. Också de andra medverkande, Sara Nygren och Magnus Byström gör vad som förväntas av dem i sina små roller.
”Plaza Svit” är en stunds behaglig underhållning. Det är aldrig fel.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-03-15