Sthig Jonasson
Mary Poppins, GöteborgsOperan

En superkaffiryteflanisötomaxigrafisk musikal

Scen: GöteborgsOperan
Musikal: Mary Poppins
Musik och text: Richard M och Robert B Sherman
Baserad på Pamela L. Travers berättelser och Walt Disneys film
Manus: Julian Fellowes
Översättning: Magnus Lindman
Regi: Stina Ancker
Scenografi: Peter Lundquist
Kostym: Kajsa Larsson
Koreografi: Mattias Carlsson
Dirigent: Bjorn Dobbelaere
Medverkande: Linda Olsson, Magnus Borén, Sven Angleflod, Nina Norblad, My Holmsten, David Lundqvist, Monica Einarson, Karolin Funke, Carina Söderman, Joacim Hedman, Sten Pernmyr m.fl.
Barn: Rebecka Edlund och Isak Cederberg
GöteborgsOperans orkester
Spelas t.o.m. 14 mars 2009. Speltid ca 3 tim.

 

Familjen Banks på Körsbärsträdgränd har problem. Kärnfamiljen hotas inifrån: pappa George har noll koll på vad som krävs av en god familjefar och hans jobb på banken hotas, mamma Winifred är en hunsad och understimulerad hemmafru, barnen Jane och Michael är möjligen litet ouppfostrade men inte särskilt elaka trots att deras barnflickor slutar fortare än de hinner börja.
Då står plötsligt Mary Poppins där med sitt paraply och vet att det inte är barnen utan föräldrarna som behöver en supernanny som fixar till familjen. Hon anställer raskt sig själv som barnflicka och guvernant och inget blir sig likt mer i den familjen. Den mycket självsäkra Mary Poppins (som heter just så, aldrig ”Mary” eller ”Poppins”) kommer med vinden och seglar iväg när den vänder. Hon betraktar nyfiket människorna litet från ovan och kan trolla med vad andra kallar verkligheten.
De misstänksamma barnen Banks får veta hur man lättast sväljer sin medicin, hur statyerna i parken och deras leksaker lever sitt eget liv och får uppleva steppande sotare på hustaken där friheten råder. Mary Poppins lär barnen att säga superkaffiryteflanisötomaxigrafisk – när man vill säga något viktigt. Själv säger hon det blixtsnabbt baklänges. När det behövs läxar Mary Poppins utan vidare upp poliser, parkvakter och elaka tanter.
”Mary Poppins” på GöteborgsOperan är en musikalisk och visuell upplevelse av högsta klass. Med fantastiska steppnummer, hisnande scenografi, den välkända musiken och en ensemble som formligen lyser av spelglädje och lycka. Man behöver inte vara barn när man kommer dit – det blir man.
Linda Olsson som Mary Poppins är lätt sexig och med skimrande skönsång gör hon publiken nyfiken på rollfiguren. Var hör hon egentligen hemma, vad längtar hon själv efter? Nu verkar Mary Poppins ha en fri och kravlös kärleksrelation till sotaren och målaren Bert som Magnus Borén gör till steppfantom, kanske litet tunn i sången. Men det kan aldrig bli något mellan dem eftersom hon har ett uppdrag som inte går att förena med en egen familj.
Bra är även den övriga ensemblen. Rebecca Edlund och Isak Cederberg är lysande som de förvånade, men inte alltid sympatiska, barnen Jane och Michael. Sven Angleflod är övertygande som pappa George som inget förstår och som länge tycker att livet blir svårare med Mary Poppins i huset. Nina Norblad gör mesta möjliga av mamma Winifred. Paret Banks har varit gifta alldeles för länge innan Winifred äntligen tar sig för att bevisa att hon duger till mer än att bara vara ett snyggt bihang till en bankman. My Holmsten och David Lundqvist som familjens tjänstefolk har ibland svårt med tingen som tycks leva ett eget och busigt liv.
Litet spänning i föreställningen uppstår när Monica Einarson gör entré som den iskalla fröken Andrew som förgiftade pappa Banks barndom. Hennes universalmedel är fiskleverolja som hon häller i barn och vuxna. Men hon får inte hållas länge innan Mary Poppins kommer inflygande med en drake och gesvint trollar bort fröken Andrew. När det visar sig att Mary Poppins också kunnat fixa så att banken belönar pappa George för att han skött sitt jobb bra blir alla lyckliga.
Det slutar med att Mary Poppins greppar sitt paraply och seglar iväg. Hon har gjort sitt hos familjen Banks och behövs nu på något annat ställe.
Den som missar ”Mary Poppins” på GöteborgsOperan får skylla sig själv.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-10-22