Sthig Jonasson
Kvinnornas hämnd, Stockholms stadsteaters lilla scen

TV-huset ockuperas

Scen: Stockholms stadsteater, lilla scenen
Pjäs: Kvinnornas hämnd
Författare: Vivian Nielsen efter Aristofanes pjäs ”Lysistrate”
Översättning: Iwa Boman
Regi: Ronny Danielsson
Scenografi: Lars Östbergh
Kostym: Peter Holm
Medverkande: Iwa Boman, Lena-Pia Bernhardsson, Malena Engström, Polly Kisch, Minna Treutiger, Lena Nilsson, Eva Stenson, Claire Wikholm
Speltid ca 1tim. 50 min.

I den danska dramatikern Vivian Nielsens komedi ”Kvinnornas hämnd” är de gamla arvfienderna Sverige och Danmark i krig om Öresundsbron. Kriget och de sociala orättvisorna får de svenska kvinnorna att göra uppror mot den manliga makten. Precis som i Aristofanes komedi ”Lysistratre” från 411 f. Kr. där kvinnorna gör uppror för att få slut på det peloponnesiska kriget mellan Sparta och Athen. Aristofanes låter kvinnorna ockupera Akropolis med Parthenontemplet i Athen där statskassan förvaras. Hos Nielsen ockuperar kvinnorna TV-shuset varifrån de sänder högtidliga proklamationer med krav på makt. Men kvinnornas huvudvapen är desamma: Vägra sex. Men avhållsamhet är inte så lätt – det drabbar både männen och kvinnorna.
På Stockholms stadsteater spelar åtta kvinnor med Iwa Boman i täten sexton roller: både kvinnorna och deras män. Charlotte (Iwa Boman) är vår tids Lysistrate som revolterar mot sin man statsministern och leder sexstrejken för att kvinnorna skall få lika mycket makt som männen. Och kanske också litet mer, helst av allt en kvinnlig statsminister och kvinnor på alla stolar i regeringen.
Det kan bli roligt när kvinnor spelar män särskilt med Claire Wikholm både som missnöjd statsministermor och som beskäftig statssekretare. Alla mansdrifter är litet småroliga, annars blir det mest politiskt hyperkorrekt plakatteater tryfferad med litet menlösa sexskämt. Det blir mest oförargligt, aldrig särskilt provocerande eller särskilt roligt.
Å andra sidan Aristofanes pjäs är inte särkilt rolig den heller.

  Sthig Jonasson
   
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-09-01