Sthig Jonasson
Körsbärsträdgården, Dramaten

Mats Ek gör en dansant version av Tjechov
Scen: Dramaten
Pjäs: Körsbärsträdgården
Författare: Anton Tjechov
Översättning: Lars Kleberg
Regi och koreografi: Mats Ek
Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller
Musik: Niko Röhlcke
I rollerna: Marie Richardson, Hanna Alström, Ellen Mattsson, Hans Klinga, Magnus Roosmann, Andreas Rothlin Svensson, Carl-Magnus Dellow, Ana Laguna, Mattias Silvell, Karin Huldt, Pontus Gustafsson, Erik Ehn, Daniel Andersson, Inga Landgré, Stalle Ahrreman, Andreas Almén

Ryssar har alltid älskat Paris. Skalden Majakovskij sade: ”Jag ville leva och dö i Paris, om inte Moskva funnes till.” Huvudpersonen i Anton Tjechovs ”Körsbärsträdgården”, Ljubov Andrejevna Ranevskaja, har bott i Paris i fem år när hon återvänder till sitt gods på den ryska landsbygden. Hon for rik, men återkommer utfattig.
Familjen är bankrutt med stora och förfallna skulder på godset, men alla lever sorglöst. Ingen ens försöker att ordna medel för att lösa lånen och betala räntorna Det enda realistiska förslaget att stycka godset och hyra ut marken till sommarstugor, som affärsmannen Lopachin kommer med, lyckas de aldrig fatta beslut om. Det blir bara en massa prat om nya lån eller arv. Men det finns inte längre någon att låna av och ingen att ärva. Det är bara drömmar och luftslott.
Godset går på exekutiv auktion och den formidabla och unika, men förfallna, körsbärsträdgården avverkas för att ge plats åt den nya tidens sommarstugor. Godset avfolkas, Andrejevna återvänder till Paris – för gott? Kvar blir trotjänaren Firs som sorgset ser herrskapet resa.
Mats Ek har skapat en vacker och dansant föreställning på Dramaten som utspelas 1996 i den post-sovjetiska tiden några år efter glasnost då den forna överklassen inte hänger med i förändringen medan de nya entreprenörerna för sig.
Ljubov Andrejevna spelas litet återhållet av Marie Richardson, men hon är ändå spelets centrum och nav. Hon låter alla känslor – från bottenlös sorg till oändlig bekymmerslöshet – dra förbi och bli till lättnad när allt är över. Då kan hon göra sig fri från körsbärsträdgården och resa tillbaka till Paris och sin uppenbarligen rätt odräglige man.
För det nya står Lopachin (Magnus Roosmann) som varit någon slags förvaltare på godset när Andrejevna varit i Paris. Han må vara en nyrik och socialt tafatt uppkomling, men är ändå en ganska sympatisk figur med medkänsla med den gamla fina familjen. Det är han som till slut är den som köper godset och körsbärsträdgåden – han vet hur han skall ekonomisera sitt köp. Andrejevnas bror Gajev (Hans Klinga) är oföretagsamheten personifierad. Han är sprungen ur en självmedveten rysk överklass som går under när den ekonomiska basen multnat bort. Hennes dotter Anja (Hanna Ahlström) har ett oändligt medlidande och oändlig sympati för sin mor och är lika oändligt oföretagsam. Ellen Mattsson som styvdottern Varja lever i en gråzon mellan att vara tjänstefolk och herrskap och är egentligen den enda som kommer att överleva när hon stannar kvar på godset. Ja, förutom den ständigt panke godsägaren Pisthik (Carl-Magnus Dellow) som måste låna några hundratusen rubel varje gång räntorna förfaller tills han av en slump blir med mycket pengar.
Bland godsets alla lättingar, parasiter och drönare finns Andreas Rothlin Svenssons revolutionäre överårige student Trofimov som sprider proklamationer ord och förhoppningar om en ljusnande framtid omkring sig. Han kommer att bli överkörd av den nya maktens män.
På godset finns också guvernanten Charlotta (Anna Laguna) och den otursförföljde och ständigt snubblande bokhållaren Jepichodov (Mattias Silvell). Ingen av dem har någon meningsfull sysselsättning. De bara är.
Av Tjechovs vemod finns inte mycket kvar. Här har sorglösheten och oföretagsamheten blivit en oklar strävan efter något nytt – oklart vad. Livet är någon annanstans. Anton Tjechov skrev om ett samhälle som höll på att kollapsa. Mats Ek visar upp vår vulgärbild av Ryssland av i dag där roffarmentalitet och korruption är idealet.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-09-05