Sthig Jonasson
Köpmannens kontrakt, Dramaten, målarsalen

Monotona ordmassor
Scen: Dramaten, målarsalen
Pjäs: Köpmannens kontrakt
Författare: Elfriede Jelinek (översättning: Magnus Lindman)
Regi: Mellika Melouani Melani
Scenografi: Bengt Gomér
Musik: Dror Feiler
Video: Sutoda
Medverkande: Hulda Lind Jóhannsdóttir, Per Grytt, Janna Granström, Andreas Rothlin Svensson
Statister
Spelas t.o m.Speltid ca 2 tim. 15 min.

Nobelpristagaren Elfriede Jelinek skriver inte pjäser i traditionell mening. Hon producerar tjocka manuskript utan roller och scener som regissörerna på egen hand dramatiserar till handling och dialoger.
Det är just vad regissören Mellika Melouani Melani har gjort med Jelineks "Köpmannens kontrakt", som kallas ”En ekonomisk komedi” och nu spelas på Dramatens målarsal.
Bakgrunden till Jelineks text är två finansskandaler i Österrike för några år sedan när fackföreningsbanken BAWAG spekulerade bort fackets pensionspengar och den ärevördiga och stabila Meini Bank gick under i girighet. Melouani Melani har tolkat Jelinks text så att hon visar bankväsendet som makt i en världsordning där allt är till salu. Jaha ja, kanske radikalt i Österrike, men ingen annan stans.
De fyra skådespelarna sprutar ursinnigt ur sig mer eller mindre stolliga företagsekonomiska teorier som ingen orkar komma ihåg – om man ens hör vad som sägs i ordsmattret. Texterna verkar vara riktade mot allt och alla, men träffar ingenting. Skådespelarna måste ideligen skrika ”text” för att få sufflering i de milslånga texterna.
Rätt som det är erbjuder skådespelarna biljetter till andra föreställningar och uppmanar publiken att dra. Det är en gåta varför ingen gör det.
Med en speltid på dryga två timmar utan paus blir monotonin och känslan av meningslöshet överväldigande.

  Sthig Jonasson
   
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-10-07