Sthig Jonasson
Födelsedagskalaset, Stockholms stadsteater

Harold Pinters mörka universum

Scen: Stockholms stadsteater
Pjäs: Födelsedagskalaset
Författare: Harold Pinter
Översättning: Carl-Olof Lång och Sigbrit Mann
Regi: Thommy Berggren
Scenografi och kostym: Peter Holm
Medverkande: Ingvar Hirdwall, Gunilla Nyroos, Shanti Roney, Peter Andersson, Reine Brynolfsson, Lisa Wollter
Speltid ca 2 tim. 30 min.

Stockholms stadsteater uppsättning av Harold Pinters drama ”Födelsedagskalaset” är full av misstänksamhet och ger en obehaglig känsla av att inget är vad det ser ut att vara. Det här är verkligen Pinters mörka universum
Det äldre paret Meg och Petey lever ett händelselöst liv i sitt lilla och ganska sunkiga pensionat vid kusten. De har bara en enda gäst, Stanley som verkar gömma sig för något och aldrig går ut. Meg beskäftar sig med att ge Stanley te på sängen på morgnarna och se till att han kommer upp till frukosten. Petey bryr sig inte, utan vill sitta i fred med sin tidning. Oväntat dyker det en morgon upp två propert klädda män som nya gäster. Snart visar det sig att de är ute efter Stanley för att avsluta någon ouppklarad affär. De oinbjudna gästerna, Goldberg och McCann, ordnar ett födelsedagskalas för den ovillige Stanley. Till kalaset kommer också Lulu, en lokal skönhet. Plötsligt går allt över styr.
Shanti Roney gör huvudpersonen Stanley till osympatisk och obehagligt överlägsen mot den välvilliga Meg. Han blir mer och mer osäker på Goldbergs och McCanns allt tydligare avsikter. Peter Andersson som den vältalige Goldberg med en illa dold illvilja, och hans hantlangare McCann gestaltad av Reine Brynolfsson är professionella i sitt yrke, och behöver inte ta till fysiskt våld för att nå sina mål – vilka de nu är. Förutsättningarna och upplägget liknar novellen ”Mördarna” av Ernest Hemingway.
Meg, välspelad av Gunilla Nyroos är helt omedveten och förstår, eller ser, aldrig det allt hotfullare spelet mellan de oinbjudna männen och Stanley. I sin naiva verklighetsuppfattning minns hon den katastrofala festen som mycket lyckad bara dagen därpå.
Ingvar Hirdwall låter Petey vara bara en iakttagare som om det inte angick honom vad som sker på pensionatet. När han för en gångs skull vaknar till och säger: "Stan, låt dom inte tala om för dig vad du ska göra", är det ingen som bryr sig.
Lisa Wollter är den unga Lulu som litet omotiverat dyker upp som en gäst utifrån den mer normala världen utanför pensionatet. Hon är till synes normaliteten i världen men när hon avslöjar sitt liv innan är det inte särskilt normalt.
Regissören Thommy Berggrens iscensättning av ”Födelsedagskalaset” är märkligt frånvänd och tystlåten. När pjäsen är slut vet man inte riktigt vad som hänt. Inte heller vem Stanley egentligen är och varför han är jagad.
Det är en mästerlig uppsättning som följer med en långt efter att man lämnat teatern och kommit hem till sig.

  Sthig Jonasson
   
   
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2010-04-13