Sthig Jonasson
Duett för en, Dramaten


Lysande skådespelarare

Scen: Dramaten, lilla scenen
Pjäs: Duett för en
Författare: Tom Kempinski
Översättning: Lars Björkman
Regi: Björn Melander

Scenografi och kostym: Jan Lundberg
I rollerna: Melinda Kinnaman, Reine Brynolfsson
Speltid ca 2 tim 30 min.

Tom Kempinskis kammarspel ”Duett för en” har sin verklighet i cellisten Jacqueline du Prés´ (1945–87) öde. Som 16-åring var hon en musikens vackra och begåvade världsstjärna, vid 28 drabbades hon av ms (multipel skleros) och levde sina sista femton år i rullstol.
Kempinskis pjäs handlar om den världsberömda violinisten Stephanie Wilson (Malena Kinnaman) och hennes försök att komma till rätta med sitt liv som ms-sjuk. Hon är 38 år, gift med kompositören David. De älskar varandra, men har inga barn och hennes sjukdom hotar hela deras relation. Sjukdomen har tvingat henne att ge upp karriären och fått henne att tvivla på sin identitet, sin inre styrka och sin mans kärlek. Hon går på behandling hos psykologen Daniel Feldmann (Reine Brynolfsson).
”Duett för en” består av Stephanies sex sessioner hos dr Feldmann där hon konfronteras med sina innersta rädslor. Maktlös över att inte längre fysiskt kunna älska de två hon levt för – sin violin och sin man – låter Stephanie sin frustration och sina aggressioner gå ut över den ende som finns till hands – doktor Feldmann. Det är som ett spel på liv och död – bokstavligen – med förutbestämda roller.
Melinda Kinnaman imponerar som Stephanie, hon ger både den fysiska och psykiska nedbrytningsprocessen trovärdig. Hennes spel förändras med sjukdomens utveckling.
Reine Brynolfsson gör doktor Feldmann till en provocerande oberäknelig psykolog – långa stunder sitter han och bara lyssnar till Stephanies bitterhet och betraktar hur hennes alltmer påtagliga fysiska förfall accelererar, däremellan spelar han ut sina egna frustrationer.
Björn Melanders regi är litet stum, vilket gör att det finns litet utrymme för eftertanke i den snabba och kvicka dialogen. Det är som om rytmen och dynamiken saknas. Det blir alltför mycket ”duett för en”.
Det är en lättviktig kritik. ”Duett för en” visar upp två lysande skådespelare som ger 2,5 timmes andlös teater som börjar och slutar mitt i ett samtal.

  Sthig Jonasson
 
  ©Sthig Jonasson
Foto:

 

 


   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-09-03