Sthig Jonasson
Den allvarsamma leken, Stockholms stadsteater

När kärleken blir allvar
Scen: Stockholms stadsteater, lilla scenen
Pjäs: Den allvarsamma leken
Författare: Hjalmar Söderberg
Regi och dramatisering: Daniel Lind Lagerlöf
Scenografi och kostym: Charles Koroly
Skådespelare: Gustaf Skarsgård, Livia Millhagen, Liv Mjönes, Peder Falk, Mats Qviström
Spelas t.o.m. 6 juni. Speltid: 2 tim. 30 min.

Vad händer när man tar bort stockholmsskildringen ur stockholmsskildraren Hjalmar Söderbergs ”Den allvarsamma leken” som nu spelas på Stockholms stadsteaters lilla scen? Det blir riktigt bra! Regissören Daniel Lind Lagerlöf har skalat bort stockholmsmiljön och i stället skapat en allmängiltig modern och vidsynt distanserad och lätt ironisk uppsättning.
”Den allvarsamma leken” handlar om Arvid och Lydia som har en sommarförälskelse, Men de gifter sig på var sitt håll och möts igen flera år senare då passionen griper dem med förödande kraft. I ett tillstånd mellan dröm och vaka blir Arvids och Lydias slingriga väg till kärleken både allvar och lek för dem, men allvar för de människor de har runt sig. Arvid tror att han aldrig själv väljer sin väg utan hela tiden ställs inför fullbordade faktum, att omständigheterna drabbar honom och att han därför inte har något eget val. En ganska bekväm livsfilosofi. Lydia strävar efter att alltid vara sann mot sig själv. Det är inte alltid enn lätt attityd. Hon vill vara självständig, men flyter med sin passion.
I ”Den allvarsamma leken” möts Gustaf Skarsgård som Arvid och Livia Millhagens Lydia i ett erotiskt överladdat kraftfält som liksom raderar ut alla andra som tillfälligtvis råkar befinna sig på scenen.
Gustaf Skarsgård är bra som en inte helt sympatisk Arvid som aldrig verkar utvecklas. Han förblir lika ointressant och omogen föreställningen igenom hur många år som än går. Livia Millhagen är mycket bra, rent av lysande, och tydlig i sin tolkning av Lydias trotsiga osäkerhet.
På Stockholms stadsteater är kärleken inte bara ett upphöjt, närmast celset, tillstånd utan också en svettig fysiskt förnimmelse.

  Sthig Jonasson
   
 
  © Sthig Jonasson
Foto:

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2008-05-02