Sthig Jonasson

Altro Canto och SYNC, Operan


Helaftonsbalett

Scen: Operan
Balett: Altro Canto och SYNC
Altro Canto
Koreografi: Jean-Christophe Maillot
Musik: Claudio Monteverdi, Biagio Marini och Giovanni G. Kapsberger
Scenografi: Rolf Sachs
Kostym: Karl Lagerfeld
Dansare: Nadja Sellrup, Oscar Salomonsson, Nathalie Nordquist, Jenny Nilson, Jens Rosén , Alina Lagoas, Marianna Barabás m.fl.
SYNC
Koreografi: Nils Christe
Musik: Ludovico Einaudi (ur ”Salgari”)
Scenografi och kostym: Nils Christe och Annegien Sneep
Dansare: Minji Nam, Nikolaus Fotiadis, Elisa Fossati, AdiLiJiang Abudureheman m.fl.

Musiken till båda baletterna är förinspelad

Operabalettens nya helaftonsprogram består av två helt olika baletter. Första aktens ”Altro Canto” är en abstrakt poetisk och mycket skir föreställning medan andra aktens ”SYNC” är snabb, slagfärdig och energisk.
Fransmannen Jean Christophe Maillots ”Altro Canto”, från 1996, tar sin musikaliska utgångspunkten från Claudio Monteverdis madrigaler och annan barockmusik från 1600-talet.
Altro Canto betyder ”annan sång” eller ”å andra sidan” med undermeningen att människan existerar i sig själv, men hon blir till när hon blir sedd och i mötet med andra.
Här bygger barockmusiken höga och mäktiga musikkatedraler som visualiseras när scenrummet fylls med fritt svävande ljus ovan dansarna och med en mild ljussättning. Maillot söker en fullständig harmoni i sin konst. Han hör androgyna drag i Monteverdis musik och spränger den klassiska dansens uppdelning i maskulint och feminint. Maillot strävar efter att låta de manliga dansarna bekräfta sin kvinnliga sida och de kvinnliga dansarna att bekräfta sin manliga sida. Det gör han både genom sin koreografi där det inte finns några kraftfulla manliga hopp eller höga lyft och när han låter Karl Lagerfelds korta kjolar bäras både av män och kvinnor.
Dansarna gestaltar musiken när män och kvinnor tycks helt koncentrerade på att utforska sina identiteter. Det är vackert och sensuellt, även om det androgyna draget riskerar att späda ut spänningen så duckar Maillot undan alla sådana triviala hot.
Kvällens andra balett ”SYNC” av den holländske koreografen Nils Christe genomförs i rasande tempo till musik av italienaren Ludovico Einaudis dynamiska verk Salgari.
Christe fångar musiken i ett tätt koreografiskt flöde. Titeln, ”SYNC” syftar på begreppen synkroniserad och synkoperad. Och dansarna är totalsynkade i en koreografi som kräver total koncentration och skärpa. Dansarna maximerar sin teknik, sin musikalitet och sin precision för att kunna följa Christes koreografi. De kvinnliga dansarna rinner över golvet med små, snabba steg i perfekt harmonisk tåspetsdans. Här handlar det om kraftfulla eleganta gruppkoreografier. Kraften understryks också av kostymerna i rött och svart på kvinnorna medan männen har vita löst sittande dräkter.
En stålställning som löper horisontellt över scenen är både en scenografidetalj och ett element i dansen som utnyttjas maximalt.
De talade partierna – med text av nobelpristagaren Rabindranath Tagore – är dock inte särskilt lyckade, snarare exkluderande. Dansarna är i perfekt samklang med musikens dramatik. SYNC är en strålande uppvisning i ren dans och i samspel.

  Sthig Jonasson
 
  ©Sthig Jonasson
Foto: Lesley Leslie-Spinks

 

   

Jonasson förlag
Österängsgatan 19B,
753 28 Uppsala
Tel. 018/60 14 06
Mobil 070/582 83 65

e-post:sthig.jonasson@jora.info

 

Utlagd 2011-04-08